Την πρώτη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες κατείχε η Ισπανία, με το ποσοστό των γυναικών που γεννούν μετά τα 35 να αγγίζει το 34%. Το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε κατά 12 μονάδες μέσα σε μια δεκαετία. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ιταλία και την Ιρλανδία ήταν 33% και 30%.
Στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία, ένα στα τέσσερα μωρά (25%) έχει μητέρα άνω των 35 ετών. Οι γεννήσεις από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αποτελούσαν το 22% του συνόλου στη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία, με τις τρεις αυτές χώρες να κινούνται στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λίγο χαμηλότερα ήταν τα ποσοστά στη Βρετανία (20%) και τη Γαλλία (19%) ενώ στη Φινλανδία οι «μεγάλης ηλικίας» μητέρες αποτελούν σπάνιο φαινόμενο: μόλις το 0,2% του συνόλου».
«Πολλές γυναίκες θέλουν να κάνουν παιδιά νωρίς, όμως οι συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν» ανέφερε σχετικά ο ερευνητής του Ινστιτούτου Έρευνας Πληθυσμού της Γερμανίας Γιούργκεν Ντόρμπριτς σχολιάζοντας την έρευνα.
Στην Ελλάδα
«Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες, από την στιγμή που η γυναίκα εισήλθε δυναμικά στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά, στην Κλινική ΡΕΑ το 32% των γυναικών που έχουν γεννήσει είναι άνω των 35 ετών» αναφέρουν στο tvxs.gr, ειδικευμένοι γυναικολόγοι της επιστημονικής επιτροπής της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΡΕΑ.
Για ποιους λόγους όμως οι γυναίκες αργούν να πάρουν την απόφαση να γίνουν μητέρες; «Ο βασικός λόγος καθυστέρησης της τεκνοποίησης είναι οι πολυετείς σπουδές και η δημιουργία καριέρας. Οι οικονομικοί παράγοντες συνδέονται περισσότερο με την απόκτηση ενός δεύτερου παιδιού» εξηγούν.
Αρκετά συχνά γίνεται λόγος για πιθανούς κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν το μωρό και η μητέρα στην περίπτωση μιας εγκυμοσύνης σε μεγάλη ηλικία. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως πράγματι είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό όμως εξαρτάται κυρίως από τη φυσική τους κατάσταση.
Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει αποδεδειγμένα η ιδανική ηλικία για να μείνει μια γυναίκα έγκυος. «Προτιμότερο είναι να μην συμβαίνει ούτε στην αρχή, ούτε στο τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας (πριν τα 20 και μετά τα 40 έτη). Ωστόσο, κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και πολλές φορές η βιολογική ηλικία διαφέρει από την πραγματική. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα μία γυναίκα μεγαλύτερη των 35 ετών που είναι υγιής να συλλάβει ευκολότερα και να έχει μία καλή εγκυμοσύνη, σε σχέση με μία μικρότερη που έχει επιβαρυντικούς παράγοντες (παχυσαρκία, κάπνισμα κλπ.)» σημειώνουν οι γυναικολόγοι της κλινικής ΡΕΑ.
Επομένως, διαπιστώνεται πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μειονεκτήματα σε μια εγκυμοσύνη άνω των 35 ετών. Παράλληλα η ανατροφή του παιδιού εξαρτάται αποκλειστικά από τη μητέρα. «Η ωριμότητα και η ικανότητα ανατροφής ενός παιδιού δεν σχετίζεται με την ηλικία. Σαφώς μία γυναίκα μετά τα 35 έτη έχει πολλές εμπειρίες ζωής, αυτό όμως από μόνο του δεν αποτελεί εγγύηση σωστής ανατροφής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου